marți, 16 iunie 2015

Eminescu - o moarte suspecta

Ieri s-au implinit 126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. Il stim cu totii ca fiind cel mai mare poet national, autorul "Luceafarului", vesnicul indragostit de Veronica Micle, un destin tragic stins intr-un spital pe fondul nebuniei. Dar oare cat de adevarata este ultima? Exista voci care spun ca moartea poetului nu a fost din cauze naturale, ca nu a avut boala aceea rusinoasa si ca nu a fost nebun. 

In timpul vietii, Eminescu nu a fost renumit pentru poeziile sale, ci pentru activitatea lui de jurnalist. Era un jurnalist cu coloana vertebrala, cu convingeri ce isi aveau radacinile intr-o dragoste imensa - dragostea de tara. Din pacate, in scoala nu ni se vorbeste despre asta. La scoala aflam doar despre poetul Eminescu cel visator si mereu indragostit. Oare de ce niciunul din profesorii mei de romana nu mi-a spus nimic despre celalalt Eminescu? De ce nu au zis nimic de contextul politic al vremurilor in care a trait el? Eminescu era un ziarist incomod caruia probabil i s-a inchis gura. Suna urat, stiu! Dar probabil acesta este adevarul! Devenise foarte cunoscut si era un adept infocat al unirii Romaniei cu Ardealul aflat sub dominatie austro-ungara. Critica vehement maghiarizarea numelor romanesti din Ardeal, il critica pe Carol I pentru ca nu lua atitudine. Avea sanse sa devina parlamentar asa cum multi jurnalisti deveneau pe vremea aceea, iar asta nu era pe placul puterilor externe si nici pe placul tradatorilor din tara. 

Care putea fi cea mai buna solutie de a-l scoate de pe scena publica? Denigrarea lui prin lansarea unor zvonuri false despre sanatatea lui mentala. I se inventeaza si o boala grava (sifilis) si este otravit cu mercur pe motiv ca este tratat. 

Interesant ar fi de cercetat rolul lui Titu Maiorescu in aceste evenimente. Titu Maiorescu pe care profesoara de romana ni-l ridica in slavi ca era protectorul lui Eminescu, ca l-a ajutat sa nu moara de foame si ca i-a salvat si publicat operele. Nu cumva protectorul era chiar calaul?
Dupa injectiile cu mercur, organismul lui Eminescu cedeaza. La autopsie se gasesc dovezi clare ale intoxicatiei cu mercur. Creierul nu a mai ajuns la timp la Victor Babes pentru a fi analizat. L-au tinut doua zile la soare pe un pervaz. 

O moarte cumplita - pretul suprem pe care Eminescu l-a platit pentru ca si-a iubit tara mai mult decat pe propria-i viata. Un roman adevarat care ne-a aratat ca un singur om poate face diferenta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu