duminică, 5 iulie 2015

50 Shades of Grey sau cum denaturam iubirea


In sfarsit m-am hotarat si am vazut si eu "50 Shades of Grey". Nu am citit cartea, dar probabil ca e la fel de proasta ca filmul! Povesti pentru gospodinele care viseaza la o iubire imposibila dintre fata simpla si saraca si un EL bogat, educat, manierat. El are insa un secret intunecat si o mare parte din film o lalaie pana ce reuseste sa-i dezvaluie fetei secretul. Care e marele secret intunecat? Ii placeau tehnicile bondage, era fan BDSM! Ce secret infricosator! :))) 
Avea o camera speciala pentru asta dotata cu toata artileria necesara. Dar din tot arsenalul ce credeti ca foloseste? Niste catuse, niste funii colorate, gheata si un bici sau cum s-o numi ala!
Fetei ii place la inceput. Culmea! Era virgina! Dar nu are nicio problema in a se lasa legata la maini si la ochi. El o plimba cu avionul si cu elicopterul si ii ofera o masina - metode clasice de luat mintile unei fete naive.
Omul este corect si ii da si un contract pe care sa-l semneze, dar din care ea scoate majoritatea activitatilor cu caracter BDSM. El accepta fara sa se opuna desi se vrea rece, distant si neimplicat. 
Este clar inca de la inceput ca ea accepta totul de dragul lui, pentru ca se indragostise de el, dar el nici macar nu-si da seama si e foarte surprins cand ea ii spune asta tocmai la finalul filmului. 
Jocul actoricesc este la pamant! Nu cred ca am vazut actori care sa joace mai prost! Filmul nu reuseste deloc sa surprinda esenta. Cu un scenariu bun, cu un regizor si niste actori buni filmul ar fi putut fi salvat! Numai ca nimic nu le-a reusit! Nu simti inocenta tinerei fete, nu simti lupta ce se da in sufletul lui Grey, nu simti daca este sau nu obsedat, daca uraste femeile, nu simti pasiunea, nu simti nimic! El pare un bogatas obisnuit ca toti ceilalti sa il serveasca fara sa cracneasca, iar ea o fetita prostuta rau. In afara de naivitate, nu se vede nimic la personajul feminin. Traim in secolul 21 si mi se pare ca fata asta vine de undeva din Evul Mediu. 
Dezamagitor! BDSM pentru gospodine! Poveste de dragoste conturata foarte prost, actori deloc potriviti ... reteta perfecta pentru ca filmul sa fie o PORCARIE!
Un singur lucru e reusit in filmul asta: coloana sonora! Imi plac melodiile care deja au devenit celebre. Si atat!

Si totusi cartea si filmul au avut un succes fantastic! De ce le place femeilor sa citeasca asa ceva? Un motiv ar fi lipsa educatiei care nu le permite sa discearna intre calitate si kitch. Altul ar fi ca au recunoscut tiparul povestii si ca s-au vazut ca facand parte din ea. Ne vrem evoluati si egali, dar adevarul este ca femeile (multe dintre ele) sunt ca Anastasia Steel. Incapabile sa se autodepaseasca prin puteri proprii, sunt un fel de sclave ale barbatilor lor la care admira puterea, controlul, hotararea, vointa etc. Sunt submisive si isi adora dominatorii. Se sacrifica din iubire pentru ca asa au fost educate. 
"50 Shades of Grey" este un fel de "Frumoasa si bestia" pentru adulti din cauza scenelor cu soft BDSM. Ea - frumoasa, virgina si neajutorata, el - puternic si cu o bestie salasluind in el. Ea este cea care il salveaza. Femeile fac asta, nu? Au impresia ca pot repara barbatii, ca ii pot salva. Probabil si milioanele de spectatoare au citit cartea sau au vazut filmul crezand ca il pot salva pe Christian Grey! Dar iubirea nu inseamna sacrificiu si abuz! Din pacate, acum milioane de adolescente vor vrea sa il intalneasca pe Christian Grey si sa se lase biciuite de el crezand ca numai asa il pot salva!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu