sâmbătă, 20 iunie 2015

Minds.com - o retea pentru viitor

Ati observat cum serviciile de email si retelele de socializare intra cu bocancii in vietile noastre private? Pana nu demult puteai sa faci cate adrese de mail doreai si oricate conturi pe retelele de socializare, dar acum ti se cere sa dai numarul de telefon. Cica pentru verificarea si securitatea contului! Asa sa fie Google, Yahoo si Facebook? Si uite asa esti adaugat intr-o baza de date unde contul tau este asociat cu numarul de telefon. Asadar esti urmarit si dupa IP, dar si dupa telefon. Stim si este recunoscut faptul ca marile companii instraineaza aceste baze de date care ajung ba la serviciile secrete, ba la companii care fac data mining si folosesc rezultatele pentru a-si vinde mai bine produsele.
Ai observat cum dupa niste cautari pe Google dupa haine de exemplu, incep sa-ti apara numai anunturi ale magazinelor cu haine? Pe Facebook ai vazut link-urile sponsored care se refera la produse din cautarile tale anterioare? Exact! Ei invata ce cauti tu, trag concluzii si apoi iti arata ce vrei sa vezi, ce te intereseaza! Un lucru bun - ati putea zice. Dar cat de bun mai este daca aceste date vor fi folosite in scopuri malitioase?
Ei bine, a fost creata o retea care nu face asta! Pe Facebook cate din postarile tale ajung la cei care vrei sa le vada? Trebuie sa apelezi la boost your post, adica sa platesti pentru ca ele sa apara pe peretii cat mai multor prieteni. Pe Minds se plateste dar cu bitcoin (moneda virtuala), iar acesti bani sunt castigati de utilizatori prin upload, comentarii, votare, postari.



Reteaua este open source, deci orice utilizator poate contribui la intretinerea si conceptia ei. Conversatiile pot fi criptate, deci nicio organizatie sau companie nu poate avea acces la ele. CEO-ul companiei, Bill Otman spune ca Minds nu poate furniza date confidentiale despre utilizatori deoarece nici ei nu au acces la ele. Reteaua Minds este recomandata de Anonymous. How about that? Daca si ei o recomanda, atunci e de bine, nu? :)
Un utilizator poate alege ce postari vrea sa evidentieze si poate castiga puncte din activitatea sa in retea. 
Reteaua aceasta are sanse sa devina una foarte importanta avand in vedere ca respecta utilizatorii protejandu-le datele. Cei doi initiatori ai retelei fiind deja cunoscuti ca militanti pentru drepturile la libera exprimare si libertate civila precum si pentru probleme legate de Internet.. Are deja in jur de 30.000 de utilizatori si prinde foarte bine in randurile activistilor si jurnalistilor independenti. Asadar sa ne facem cont pe minds.com!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu