V-ati intrebat vreodata care sunt inceputurile ojei? Ne place sa ne dam unghiile cu oja si avem o colectie intreaga de culori. Bine, niciodata nu avem suficient si mereu mai gasim o nuanta noua pe care nu am mai incercat-o. Fetele stiu de ce! :P
Ei bine, istoria unghiilor vopsite incepe undeva in urma cu 3200 de ani in Babilon cand barbatii isi vopseau unghiile cu carbune spre deosebire de India unde se folosea Henna.
Acum 3000 de ani in China dupa cum spune wikipedia o foloseau doar femeile din inalta societate, deci era simbol al bogatiei, al bunastarii sociale. Era facuta din albus de ou, gelatina, ceara de albine, guma arabica amestecate cu petale de trandafir pisate sau alte plante care colorau. Pasta obtinuta se punea pe unghii si avea efect de colorare. Dupa cum se observa, continea numai ingredinete 100% naturale, lucru pe care nu-l putem afirma despre oja de azi. Cea care a produs o revolutie legata de oja a fost Michelle Renard, un make-up artist care a adaptat vopseaua pentru masini pentru a fi folosita pe unghii. Acest lucru se intampla in 1920. In acea perioada era la moda manichiura Moon care lasa nevopsita partea de sus a unghiei (albul unghiei). Se poate vedea aici cum arata si cum se realizeaza.
Compania care a avut un aport esential in industria ojei este Revlon prin fondatorii ei: Charles Revson, fratele sau - Martin Revson si Charles Lachman, chimist. Oja produsa de Revlon a fost promovata de actritele de Hollywood determinand toate femeile sa o incerce.
Astazi compozitia ojei contine:
- formaldehida (interzisa in Suedia si Japonia),
- toluen (interzis definitiv in SUA pentru ca ataca ficatul)
- dibutilftalat.
Acestia sunt compusi foarte periculosi, dar ce nu facem noi pentru frumusete? :D
Formula de azi este asemnatoare cu cea gasita de Renard fiind modificata doar pentru a tine mai mult pe unghii si pentru a se usca mai repede.
Gasim oja in mii de nuante si intr-o multitudine de tipuri: mata, sidefata, pastelata, cu sclipici, semipermanenta, cu efect 3D, cu efect magnetic, oja care crapa etc. Exista varianta de oja pentru unghii naturale si varianta pentru unghii cu gel (ultima gaselnita in materie de decorarea unghiilor). Dar despre asta vom vorbi intr-un articol viitor. Pana atunci sa ne delectam cu cateva culori. :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu