miercuri, 19 august 2015

Scrisoare catre doctori

Dragi doctori care doriti legalizarea mitei,
Oare s-a mai pomenit ca in vreo tara din lumea asta sa se ceara anularea interzicerii luarii de mita? Si eu lucrez la stat pe un salariu mizerabil in comparatie cu anii petrecuti prin scoli si cu stresul pe care serviciul meu il implica. Si cu toate astea nu iau mita! Nu am cerut, nu am conditionat si nu am impus vreodata cuiva sa-mi dea bani sau cadouri in schimbul unor servicii pe care prin contractul meu de munca sunt obligata sa le prestez. Ei bine, doctorii au tupeul sa ceara legalizarea mitei luate de ei! Sunt convinsa ca nu toti doctorii vad lucrurile asa si am incredere ca in tara asta mai exista si oameni, nu numai jeguri si excremente care profita de starea ta de sanatate pentru a se imbogati! Am tot respectul pentru doctorii pentru care juramantul lui Hipocrate este sfant! Am tot respectul pentru cei care, ca si mine, depun efort, consuma timp si pun suflet in ceea ce fac chiar daca recompensele (materiale si sufletesti) nu sunt intotdeauna pe masura! Dar ghertoii care nu se mai satura si care te lasa sa mori pe patul de spital pentru ca nu le bagi plicul in buzunar merita sa ajunga dupa gratii, nu sa li se mareasca salariile si nu sa li se dea unda verde la luat mita legal! 
Am vazut pe Facebook ca o anumita doamna doctor pe care, din pacate, am cunoscut-o ca pacient vrea sa actioneze in judecata si sa-si obtina dreptul la mita. Nemernica aia m-a rupt de bani si m-a doborat psihic, m-a aruncat intr-o depresie din care de abia am reusit sa ies cu ajutorul unui medic dedicat profesiei lui. Si acum, nesatula, vrea mita legala! Sa stiti ca un doctor adevarat nu ia niciun cadou! Acest medic dedicat profesiei lui a refuzat orice incercare de-a mea de a-i oferi vreun cadou drept multumire. Si ii ofeream cu toata inima, nu pentru ca eram constransa! 
Am citit si o scrisoare care a devenit celebra pe net a unui student la medicina. Il inteleg ca nu vrea sa ramana sa munceasca aici pe bani asa putini, dar nu inteleg cum asta poate fi o scuza pentru ca va lua mita. Daca ai facut facultatea aceea, ar fi trebuit sa o faci in primul rand pentru ca ai chemare pentru asa ceva, pentru ca altruismul tau il depaseste pe al altora, pentru ca sentimentele tale de empatie si compasiune se manifesta mai puternic decat ale altora. Cum poti sa vii acum si sa zici ca vei lua mita pentru ca nu ai bani suficienti? Ce ar fi sa legalizam si hotia? Hotii fura pentru ca nu au bani. Ma refer la cei marunti, nu la jefuitorii de tara care intra in alta categorie. Sa legalizam hotia pentru ca oamenii aia fura din cauza ca nu au ce sa puna pe masa copiilor. Si hotia poate fi o profesie liberala. Nu e un rationament logic? 
Imi iubesc tara, dar mi-e sila de guvernantii ei! Avem o tara frumoasa, cu multe resurse naturale, avem o istorie presarata cu fapte eroice si figuri la care sa te inchini, avem oameni geniali care au facut descoperiri geniale. Pentru asta iubesc Romania! Si nu vreau ca aceste lucruri frumoase sa fie patate sau sterse din constiinta noastra de niste nemernici avizi de putere sau de bani! Pentru tot ce e bun si frumos aici, pentru ca aceasta ma defineste am ramas aici. Nu am plecat. Pentru ca inca mai cred ca lucrurile pot fi schimbate de cei tineri si foarte tineri. Cu ei lucrez, in ei imi pun speranta in mai bine. 
Le doresc doctorilor sa obtina salarii mult mai mari pe masura efortului lor, vreau sa aiba parte de recunoasterea si recunostinta cuvenita, dar nu prin legalizarea mitei. Un cadou trebuie sa fie dat cu drag si inima deschisa, nu din obligatie si de teama ca daca nu il dai, atunci poti sa mori! Si un cadou nu inseamna un plic cu sute de lei sau mai stiu eu ce produse scumpe, ci un obiect simbolic cu valoare sentimentala! 

Un comentariu:

  1. As zice ca sunt si mai buni cei care nu sunt lasati sa iasa in fata de nemernicii care cer mita.

    RăspundețiȘtergere